Moon Aamunkoi

Perustiedot Suku Jälkeläiset Kilpailukalenteri Päiväkirja


Uusille sivuille pääset TÄSTÄ!

 

ROTU suomenhevonen SUKUPUOLI ori
SYNTYNYT 25.11.2011, 69-vuotias SÄKÄ 159 cm
KASVATTAJA Moondance VÄRI rautias
OMISTAJA Mehtälä / rukkanen (VRL-00583) JÄLKELÄISIÄ 1 kpl
KOULUTUSTASO Vaativa B, 100cm REK.NRO.  
ISÄ Harharetken Ylpeys
YLA2, KRJ-I, SLA-I, KTK-III
EMÄ Mörkövaaran Aaveritari
YLA2, KRJ-II, ERJ-II, SLA-I
SAAVUTUKSET SLA-II

Täyttänyt 3 vuotta - 25.12.2011.
Ikääntyy 2 IRL kk = 1 virt. vuosi. Ikääntynyt ensimmäisen 1 kk = 3 virt. vuotta.

Suomenhevosten laatuarvostelu
15 + 22 + 25 + 20 + 1 = 83 p. / SLA-II
1. Erinomaiset tyypit ja leimat (5p.)
2. Pienehkö, mutta nätti pää, hyvä kaula ja lavat (4p.)
3. Pyöreä sopusuhtainen runko, piirteetön säkä, loiva lautanen (4p.)
4. Etujalat hieman sapelissa ja takajalat pihdissä (2p.)

LUONNE

Moon Aamunkoi saapui Mehtälään toukokuussa 2012. Ori oli kerännyt tuolloin jo hyvän määrän sijoituksia kalenteriin ja hankin orin meille jalostus- ja kisakäyttöön. Alkuun nuori ori tuotti ongelmia vaikka olikin järjettömän komea ja ihastuttava ulkomuodoltaan..

Meille tulleessaan Kantti ei kunnioittanut ihmistä ollenkaan, käveli yli ja vei ratsastajaa 6-0 tilanteesta riippumatta. Oli hankala hoidettava ja mahdoton ratsastaa vaikka hyvää tulosta tekikin taitavan ratsastajan kanssa. Meille ei kuitenkaan sopineet orin oppimat käytöstavat. Kantti oli kuitenkin suhteellisen nuori meille tullessaan joten lähdimme tekemään alkuun paljon töitä maastakäsin. Aivan alusta aloitettu koulutus ja luottamuksen hakeminen alkoivat pikku hiljaa tuottaa tulosta ja orikin selkeästi alkoi muuttua rennommaksi.

Kantti on hoitaessa melkoinen jääräpää eikä aina anna kiinni helpolla karsinastaa, varsinkaan jos ruokaa on yhtään jäljellä. Ori napostelee jäljellä olevat sapuskat ihan rauhassa kitusiinsa eikä varmasti välitä vaikka hoitajalla olisi kuinka kiire. Kun viimeinenkin kauran muru tai heinänkorsi on syöty katsoo Kantti odottelijaa kummastuneena, eikös tästä jo oltu menossa? Ori on reipas luonteeltaan eikä turhia kiertele ja kaartele. Jos orin mielestä on tylsää se haukottelee, kuopii ja viskoo päätään. Kerjää helposti huomiota ja tekemisen puute saa orin kekseliääksi. Riimunnarut on mukava näprätä auki tai näykkiä kaikkea mihin mahtaa ylettää. Hoitajan taskuja Kantti hamuaa eväiden toivossa. Kantti ei kuitenkaan pure eikä tahallaan ala ihmisiä potkimaankaan. Kantti seisoo paikallaan jos niin on tarvis muttei välttämättä tyydy tilanteeseen ilman mutinoita. Ori on helppo satuloida, se pullistelee tietenkin vähän, mutta kun niskit tietää niin ei ole pullistelujenkaan kanssa ongelmia. Suitset saa päähän näppärästi ja ori ottaa kuolaimetkin suuhun ilman ongelmia. Mutta tylsyyksissään Kantti kolistelee kuolaimia kovaäänisesti.

Kantti osaa ottaa oman aikansa ja paikkansa jääräpäisyydelleen. Joskus se on kisapaikalla päättänyt että nyt ei mennä mihinkään. Että hän herra kaikkivaltias haluaa nyt vain seisoa tässä kohdassa. Siihen sitä ollaan juurruttu ja mietitty että mitä ihmettä tässä nyt sitten tehdään. Kantti kulkee kaverin perässä vaikka maailman ääriin joten helpoin tapa saada tämmöiset jääräpäisyyskohtaukset loppumaan on lähteä kaverihevosen kanssa muualle. Kilttinä hevosena Kantti osaa kulkea kotipihassa hoitajan perässä ilman naruakin, hyvällä tuulella ollessaan se saattaa hamuta riimunnanrun taluttajalta ja talutella itseään hauskuuttaen muita. Kantti ei ole karkailijatyyppiä vaan se viihtyy laumassa ja ottaa helposti ihmiset omaksi laumakseen.

Ratsuna Kantista löytyy potentiaalia kun sen saa heräteltyä kunnolla tekemään töitä. Suomiputtena Kantti ei aina ihan hirveästi ole tekemässä töitä ellei sitä siihen patisteta. Kuitenkin parhaina päivinä Kantista löytyy energinen ratsu, joka haluaa tehdä töitä ja miellyttää ratsastajaa. Kantti on rehti ratsu, joka kuuntelee apuja tottelevaisesti vaikkei aina toteuta kaikkea mitä siltä pyydetään. Se kuitenkin tekee parhaansa mukaan mitä pyydetään ja mihin se pystyy. Aloittelevakin ratsastaja voi viihtyä orin kanssa kentällä pakertamassa uusia asioita vaikkei kaikki ensimmäisellä kerralla onnistuisikaan. Kokeneempi saa orista irti paljon kevyillä avuilla ja pyytämällä oikeat asiat oikeaan aikaan. Suustaan Kantti on kuitenkin tarkka eikä siedä turhaa nykimistä ja jatkuvaa suusta vetämistä. Pahimmillaan Kantti kiukustuu suuhun kohdistuvasta paineesta ja lakkaa kuuntelemasta ratsastajaa kokonaan, kulkee levottomasti ja pyrkii pääsemään eroon paineen aiheuttajasta. Oikeanlaisella ratsastajalla Kantti on herkkä ja helponoloinen ratsastettava. Koulupuolella Kantti tekee erinomaisesti töitä ja nauttii ahertamisesta. Ratsun tunnelmia kuitenkin kannattaa kuunnella ennen kuin lähtee väkipakolla vääntämään taivutuksia sun muuta jos ori tuntuu levottomalta ja keskittyminen ei vain tule luonnostaan. Kantti on energinen ori jonka kanssa on mahtavaa lähteä maastoon. Orin varmat jalat kiipeävät mielellään vaaramaisemissa metsäpolkuja ja Kantti kulkee kuuliaisena pitkin metsäteitä. Kantti kulkee hyvin porukassa sekä yksin eikä pelkää autoja eikä uusia tilanteita. Uudet jutut tutkitaan perinpohjaisesti eivätkä edes hirvikaverit ole Kanttia metsässä pelottaneet vaan niitä on tuijotettu kunnioittavasti sopivan matkan päästä ja jatkettu sitten ratsastajan päätämään suuntaan, joka luonnollisesti on pois päin hirvistä. Rapisevat puskat eivät saa Kanttia liitämään kotia kohti vaan se mieluummin tutkii ja kuuntelee kuin ryntää hirmuista neliä pois paikalta.

Kengittäjä, eläinlääkäri, hieroja ja muut vierailevat tähdet ovat Kantin mielestä ihan jees, kunhan ei kamalasti itse tarvitse tehdä. Jos voi seisoa paikallaan rauhassa ja kuunnella ihmisten juttelua on Kantti tyytyväinen. Kengittäjätkin pitävät oria helppona kengitettävänä ja Kantta useimmiten tykkää näistä ihmisistä ellei ole jostain syystä kipeä. Kipeänä ollessaan ori on luonnollisesti huonolla tuulella eikä anna vieraiden ihmisten mielellään käsitellä itseään.

VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE. Kuvien hevonen ei liitty sivuilla mainittuihin tietoihin!