Aikahali HUI

Perustiedot Suku Jälkeläiset Kilpailukalenteri Päiväkirja

aino aino

KUVIEN © KASVATTAJA

MUISTOISSA Aikahali HUI 15.5.2009-12.11.2012

ROTU suomenhevonen SUKUPUOLI tamma
SYNTYNYT

15.05.2009
Lopetettu 12.11.2012 21-vuoden iässä.

SÄKÄ 156 cm
KASVATTAJA Viehättävä VÄRI rautias
OMISTAJA Mehtälä / rukkanen (VRL-00583) JÄLKELÄISIÄ 5 kpl
KOULUTUSTASO ko. Vaativa B, re. 110 cm REK.NRO. VH06-018-7135
ISÄ

Lakean Antte
Ch, KRJ II, YLA2, SLA II

EMÄ

Haavelaakson Milka
VIR MVA Ch , KTK II, KRL II

SAAVUTUKSET KTK III, KRL II, YLA1, SLA 1, KRJ II - pisteet löytyvät täältä!

Suomenhevosten rotunäyttely 5.11.2011 III-palkinto.
Suomenhevosten rotunäyttely 5.12.2011 III-palkinto.

Täyttänyt 4 vuotta - 13.01.2010, ikääntyy 2 irl kk = 1 virt a.1
18 vuotta - 14.05.2012 - 19 vuotta - 13.07.2012 - 20 vuotta - 12.09.2012 - 21 vuotta - 12.11.2012
Lopetettu 12.11.2012 vanhuuden vaivojen takia.

LUONNE

Aikahali HUI tuli minulle 2011 syksyllä kun etsin itselleni mukavaa harrastuskaveria taukoilun jälkeen.

Hali on mukava tamma, josta löytyy myös haastetta. Ensivaikutelma ei välttämättä ole kovinkaan erikoinen, mutta tamman sydän on silti puhdasta kultaa kun siihen pääsee tutustumaan.

Hoitaessa rouva osaa olla vaativa. Kavioiden nostaminen ja muutenkin jalkojen kanssa touhuaminen on Halin mielestä hirveää hommaa eikä kenenkään tulisi hänen kavioihinsa koskea. Kuvioihin kuuluu luimistelu ja jalkojen juurruttaminen maahan. Kun Halin kanssa työskentelee itsevarmasti saa kaviot hoidettua ilman suuria ongelmia, mutta jokainen hoitaja testataan ensin perinpohjaisesti. Silti kavioiden hoitaminen vaatii oman aikansa, päivästä sekä rouvan mielialoista riippuen. Satulavyötä kiristettäessä Hali pullistelee, joten uusi kiristysyritys ennen selkäännousua on aina tarpeen ellei halua liukua alas ensimmäisessä mutkassa. Taluttaessa rouvan mielestä hän on pääosassa eikä hoitajan ole aina helppoa pysyä mukana tamman menossa. Karsinasta kentälle meno voi olla tahmeaa, mutta takaisinpäin asia on toinen. Herkut karsinassa käyvät helposti ylivoimaisiksi ja rouva haluaa ne nyt heti.

Ratsastaessa Halin kanssa ei saa käyttää yhtään ylimääräistä voimaa. Selkeät, nopeat avut, pehmeät kädet ja oikea istunta takaavat tamman kanssa toiminnan sujumisen. Hali on mukavasti eteenpäinpyrkivä, mutta joskus hieman raskas ratsastaa. Laiskuus voittaa helposti ja ensimmäisenä testataan onko ratsastajasta mihinkään vai onko lupa laiskotella vaikka ratsastaja olisi toista mieltä. Tammalla on mukavan elastinen ja koottu käynti ja ehdottomana vahvuutena löytyy pyöreä, kolmitahtinen laukka. Ravissa on tärkeää löytyä oikeanlainen istunta, jotta ristiselän myötäily pysyy hyvänä eikä tamma saa mennä oman mielensä mukaan. Hali vaatii ratsastajalta tarkkuutta ja hereillä on oltava koko ajan, ettei tamma kyllästy ja ala säätelemään omiaan. Ristiriitaisiin apuihin Hali vastaa helposti laiskistumalla ja alkamalla säätää omiaan. Tällöin kannattaa ratsastajan koota omat ajatukset ja tehdä jotain minkä varmasti osaa, jotta saa taas Halin kunnolla kuulolle.

Esteillä Hali on reipas ja mukava vaikka se onkin ehdottomasti koulupainotteinen. Tiet esteeltä toiselle saattavat jäädä helposti hieman kulmikkaiksi kun malttaminen ei radalla välttämättä sovi rouvalle kovinkaan hyvin. Estetaitojakin hiotaan välillä, ettei pelkkä kouluradan puurtaminen käy Halin kanssa liian uuvuttavaksi.

Maastossa Halista löytyy aivan toinen vaihde. Kaikki avut menevät läpi ja rouva pysyy hyvin kuulolla vaikka korvat pyörivät antenneina kuulostelllen kaikkea pusikoissa tapahtuvaa elämää. Rennoilla kävelylenkeillä tamma asennoituu oikein ja rentoutuu ratsastajan onneksi melkolailla nopeasti. Reippaammatkin lenkit Hali vetää kunnialla läpi ja pysyy hyvin muiden mukana. Yksinkin vauhdikkaassa maastossa käyminen onnistuu, mutta en sitä suosittelisi kenellekään sillä rouvan ensimmäinen ajatus yksin kotiin kävellessä on karsinassa odottavat herkut. Meno voi olla sen mukaista.

Lastaus ei ole Halin kanssa millään tapaa mukavaa puuhaa. Yleensä tämä menee rasittavaksi pelleilyksi ja vauhkoiluksi. Halin kanssa aiotaankin tehdä töitä lastaamisen suhteen, koska yksin kisapaikoilla kiertäessä on hankalaa, jos hevonen ryppyilee joka kerta kun mennään traileria kohti sekä ajomatkan aikana. Tällä hetkellä Halin kanssa kulkiessa onkin otettava kaveri mukaan, jotta saadaan joku vahtimaan tamman toimia matkankin aikana ettei kisapaikalla ole vastassa varsinainen katastrofi. Uusissa paikoissa Hali on hermostunut ja näyttämisen tarve on suuri. Kun kukaan ei tamman huutoihin vastaa rauhoittuu Hali, mutta enemmän meno on steppailua ja kaikki komennot jäävät helposti huomiotta. Kunnon lämmittely onkin tärkeää ja yleensä vaatiikin pitkän ajan sekä ratsastajalta hirmuisia hermoja.

Tarhassa Hali on rento ja perehtyy mielellään heinäkasaan tai kaverin rapsutteluun. Muiden hevosten kanssa tullaan hyvin juttuun, tietysti kaverista riippuen. Hali ei kuitenkaan ole mikään johtajatamma vaikka ei suostukaan ihan lauman häntäpäähän jäämään. Tarhasta hakeminen on helppo asia vaikka Hali muuten ei annakaan oikeastaan mitään ilmaiseksi. Tarhan portille tullaan kuitenkin höristen vastaan. Turpa painuu heti ensimmäisenä etsimään taskuista ja käsistä herkkuja. Tietysti myös rapsutukset otetaan ilomielin vastaan ja tamma onkin kultaisimmillaan juuri tällaisina hetkinä.

VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE. Kuvien hevonen ei liitty sivuilla mainittuihin tietoihin!