Mehtälän Tila

Mehtälän tila - Tallin henkilökunta - Pohjapiirros

 

tamma

Pikkulikasta asti olin haaveillut omasta tallista, jossa ikiomat kauraturpani hörisisivät tyytyväisinä ja saisin tehdä työtä hevosten kanssa. Vihdoin haaveeni toteutui kun Mehtälän ikivanha tila tuli myyntiin. Tilahan ei sinänsä ollut mitenkään unelmatila, vanha navetta oli lahoamispisteessä ja työtä näkyi kaikkialla. Ensimmäisenä purettiin vanha navetta, suunniteltiin uusi ihana talli. Rakennettiin, rakennettiin ja rakennettiin hieman lisää. Tehtiin kenttä, aidattiin tarhat. Siivottiin isoja kiviä tontilta pois, kaivettiin, kuopsuteltiin maata ja myllättiin. Vihdoin syksyllä 2011 talli oli valmis, kenttä oli ratsastuskunnossa, tarhat hevosille sopivia ja laitumetkin katsastettu jo seuraavaa kesää varten. Kaikki oli valmista.

Niin alkoi Mehtälän tilan tarina uudestaan. Vanha tila tuli käyttöön ja kukoistukseensa. Tallista saatiin sellainen kuin siitä halusin, tilava, valoisa ja viihtyisä. Tarpeeksi karsinoita ja kätevät hoitoboxit. Tilaa hoitajille ja muille kävijöille. Rakastuin talliin heti sen valmistuessa ja seuraavana alkoikin tilalle virrata hevosia.

tammaTilan suuri kenttä on hiekkapohjainen, aidattu ja valaistu. Viereen on rakennettu pieni katos estekalustolle ja kentän laidalla on myös penkit joista voi seurailla kätevästi kentän tapahtumia. Maneesi valmistui kesällä 2012 pikkuruisen kävelymatkan päähän ja sieltä löytyy myös oma estekalusto. Tilan lähistöllä on upeat maastot ja tallin toimistosta löytyy kartta, johon on merkitty erilaisia reittejä.

Laitumet ja tarhat ovat tallin lähettyvillä ja vaaramaisemassa laitumet ovat mäkisiä, osa metsälaidunta ja osa avarampaa. Tarhat on tehty vanhoista lehmilaitumista, osa vanhoista aidoista on säästetty ja vierelle pistetty sähkölangat. Maisemointitarkoitukseen kuitenkin vanhat aidat säästeltiin ja ne ovat yksi osa Mehtälän tilan vanhaa tunnelmaa.

Koristekuvat: © rukkanen