Viehättävän Nuutti

Perustiedot Suku Jälkeläiset Kilpailukalenteri Päiväkirja


Uusille sivuille pääset TÄSTÄ!

 

Viehättävän Nuutti

ROTU suomenpienhevonen SUKUPUOLI ori
SYNTYNYT 03.03.2012, 129-vuotias SÄKÄ 145 cm
KASVATTAJA Viehättävä VÄRI rautias
OMISTAJA rukkanen (VRL-00583) JÄLKELÄISIÄ 1 kpl
KOULUTUSTASO VaB, 100cm REK.NRO. VH12-018-0276
ISÄ Viehättävän Jami
VIR MVA Ch, Ch-M
EMÄ Siipirikko HUI
VIR MVA Ch, Ch-M
MUUTA KTK-III

Nuutti täyttää 3 vuotta 02.06.2012. Ikääntyy 1 IRL kk = 1 virt. vuosi.
6 vuotta - 01.09.2012 - 7 vuotta - 01.10.2012 - 8 vuotta - 01.11.2012
9 vuotta - 01.12.2012 - 10 vuotta - 01.01.2013

Toukokuun 2012 varsa-arviointi SV-I (2v)
rakenne 6, suku 10, käytöskoe 15 = 31
Käytöskoe 75.969%

17 + 18 + 16 + 17 = 68p KTK-III
- Hyvät tyypit, pyöreä runko, pitkä kaltanen, jyrkkähkö lautanen.

Pvm Paikka Päätuomari Luokka Tulos
17.04.2012 KK Marlene Shonna. Varsat aikuiskuvilla LKV1, BIS3, irtoSERT, JS
3.7.2012 Satulinna Pulmu N. Sph-varsat aikuiskuvilla LKV1, BIS1, irtoSERT, JS
21.8.2012 Viehättävä Elisa A Suomenpienhevosorit LKV1, BIS5, MVA-SERT

LUONNE

Olin haaveillut jo jonkin aikaa toisen Viehättävän kasvatin saamisesta Mehtälään. Kun maaliskuussa syntyneet varsat tulivat myyntiin en voinut kuin tehdä heti tarjouksen ihanasta pienhevosorista. Odottelujen jälkeen kasvattaja ilmoitti oripojan muuttavan meille! Olin todella innoissani, Nuutti vaikutti fantastiselta lisältä meidän hevoslaumaamme. Pikkuinen oripoika Nuutti on perinyt upeilta vanhemmiltaan hienoja luonteenpiirteitä, kärsivällisyyttä, miellyttämishalua ja hyvät liikkeet.

Nuutti on utelias nuori oripoika, joka tutkii harjapakin läpikotaisin, maistelee ja haistelee. Joskus muutama harja saattaa tarvita ilmakyytiä pitkin tallikäytävää Nuutin mielestä. Hoitaessa Nuutti seisoo kiltisti paikallaan eikä aiheuta turhaa työtä muuta kuin heittelemällä tavaroita ympäriinsä. Harjaaminen on orin mieleen, se nauttii rapsuttelutuokioista, nostaa jalat kiltisti ylös pyydettäessä ja satuloiminenkin sujuu ilman ongelmia. Satula ei ole Nuutin mielestä mitenkään erikoista, alkuun tosin pikkuori pyrki altas pois mutta tottui nopeasti. Suitset eivät Nuutti-pojun mielestä ole niin mukavat. Alkuun piti laittaa hanttiin kun päässä olivat pelkät päitset ilman kuolaimia. Kun kuolaimet pistettiin suuhun alkoi Nuutti saada jutun jujusta kiinni. Kuolaimet veivät enemmän huomiota itse päitsistä. Riimut ovat Nuutin mielestä vain riesa josta on päästävä eroon. Tarhasta Nuutin löytää useimmiten ilman riimua. Riimua ei sitten meinaakaan löytyä mistään.

Ratsuna Nuutti on vielä raaka. Se on kuitenkin miellyttämisehaluinen, nopea oppimaan ja kärsivällinen. Liikkeetkin ovat mukavat istua ja ori kantaa itseään nätisti. Avut menevät hyvin läpi, ori on suustaan melko herkkä. Jarrut löytyvät helposti eikä Nuutti ole mikään hirmuinen kaahari muutenkaan. Käynti on mukavan eteenpäin kulkevaa, ravi ponimaista ja laukka pyöreää. Nuutti jaksaa opiskella ratsuna olemisen alkeita päivittäin, ratsastajan kanssa ja maasta käsinkin.

Irtojuoksutus on Nuutin mielestä hyvä tapa purkaa energioita. Kentällä irtona juostessaan Nuutti pukittaa, kaahaa ja ottaa ilon irti juoksemisesta. Kentällä olevat esteet Nuutti hyppii iloisena ja hyvällä tyylillä. Ori hyppää reippaalla ilmavaralla ja suuntaa onnellisena onnistuneen hypyn jälkeen uuteen hyppyyn.

Eläinlääkäri, kengittäjä, hieroja sekä kaikenlaiset uudet ihmiset ja tilanteet ovat Nuutin mielestä ok niin pitkään kun joku tuttu ihminen on ympärillä. Traileriin ori kävelee hyvillä mielin, jos siellä on kaveri. Ilman kaveria Nuutin kanssa saa taistella traileriin menemisestä. Nuutti ei pelkää juuri mitään, se vain ei pidä jostain tilanteista. Kuten yksinään matkustamisesta.

VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE. Kuvien hevonen ei liitty sivuilla mainittuihin tietoihin!