AH Teppo-Tapani

Perustiedot Suku Jälkeläiset Kilpailukalenteri Päiväkirja


Uusille sivuille pääset TÄSTÄ!

AH Teppo-Tapani

ROTU suomenhevonen SUKUPUOLI ori
SYNTYNYT 1.1.2010, 52-vuotias SÄKÄ 155cm
KASVATTAJA vt Atlas VÄRI trt, sabino
OMISTAJA rukkanen (VRL-00583) JÄLKELÄISIÄ 0 kpl
KOULUTUSTASO HeA, 110cm REK.NRO. VH12-018-0090
ISÄ VIR MVA Ch Jalmari Luned
KTK I (R), SIH-I
EMÄ Marjametsän Vellamo
MERIITIT KTK-III

Täyttänyt 3 v. - 01.10.2010 Ikääntyy 3irl kk = 1 virt a.
8 vuotta - 01.01.2012- 9 vuotta - 01.04.2012 - 10 vuotta - 01.07.2012 - 11 vuotta - 30.09.2012
12 vuotta - 31.12.2012 - 13 vuotta - 01.04.2013 - 14 vuotta - 01.07.2013 - 15 vuotta - 30.09.2013
16 vuotta - 31.12.2013 - 17 vuotta - 01.04.2014 - 18 vuotta - 01.07.2014

Suomen(pien)hevosten rotunäyttely 05.02.2012 - II-palkinto.

Palkittu suomenhevosorien maaliskuun kantakirjaustilaisuudessa KTK III-palkinnolla.
16 + 15 + 16 + 16 = 63p KTK III
- Heikko kaula, ponimainen pää
- Hyvät tyypit, melko alaskiinnittynyt kaula, aavistuksen sapelijalkainen, alaskiinnittynyt häntä

LUONNE

AH Teppo-Tapani tuli Mehtälään tammikuun 2012 lopulla. Ihastuin oriin kasvattajan esittelessä myytävä olevaa kasvattiaan.

Teppo on lempeä ori, jonka suurimpiin intohimoihin kuuluu ruoka. Ruoka-aikaan ei kannata tämän pojan kanssa alkaa touhuamaan mitään ylimääräistä. Teppo vaalii omaa ruokarauhaansa ja tallilla kyllä mielellään annammekin kaikille hevosille oman rauhan ruoka-ajaksi. Tämä ori kyllä muistuttaa heti, jos hänen ruokailunsa on vielä kesken. Onneksi Teppo on tyytyväinen tallin rutiineihin ja odottaa ruokaansa rauhassa eikä melua turhia. Tarhassa heinäkasalla Teppo pitää omasta herruudestaan kiinni ja se tarhataankin useimmiten yksin, koska ori yleensä häätää kaikki muut tarhailijat kauas heinistään.

Hoitaessa Teppo on tyyni ja helppo hoitaa. Satulavyön kanssa ori saattaa pullistella ja kuolaimet eivät aina sujahda suuhun, mutta mitään suurempia vaikeuksia Tepon kanssa ole ollut. Orihan seisoo kiltisti paikallaan, käytävälle kiinnitettynä. Karsinassa oria on turha hoitaa, koska ruokakipon vahtiminen kuuluu Tepon tapoihin hoitajan vieraillessa karsinassa. Teppo kulkee näppärästi taluttaessa, ei pyri ohittamaan taluttajaa eikä kiilaile muutankaan. Tammoille välillä vähän heitetään läppää, mutta ei mitään turhaa elvistelyä kuitenkaan ole ilmassa koko aikaa. Traileriin ori kipuaa mielellään, reissaa rauhassa ja käyttäytyy uusissakin paikoissa asiallisesti. Eläinlääkäri ja kengittäjä eivät kuulu Tepon lempi-ihmisiin, mutta ei ori jaksa venkoilla turhia kuitenkaan. Joskus testataan uutta kengittäjää nojailemalla, mutta kunnon komennuksella Teppo seisoo kiltisti itse omilla jaloillaan.

Ratsuna Teppo on energinen ja kokeilee mielellään ratsastajaa. Ori voi tuntua alkuun oikealta etenalta, koska testaamisen luontoon kuuluu kokeilla tarvitseeko tehdä töitä tämän ratsastajan kanssa vai voiko päättää itse laiskotella. Reippaalla komennolla Teppo toimii hyvin, kulkee mukavasti eteenpäin ja on kevyt ratsastaa. Koulupuolella Teppo vaatii töitä paljon eikä päästä ratsastajaansa helpolla. Käyntityöskentely voi olla laiskaa ja tahdotonta, vaatii paljon tekemistä ja puurtamista ennen kuin ori kulkee käynnissä kauniisti eteenpäin. Ravityöskentely on helpompaa ja selkeästi kevyempää. Ori kulkee nätisti ravissa ja tekee itsekin töitä mieluiten ravissa. Laukkatyöskentely vaatii eteenpäinajamista ja täyttä keskittymistä. Ori pudottaa helposti raville, välttääkseen työntekoa. Kun ratsastajan kanssa alkaa yhteinen sävel löytyä on Teppo mukava ratsastaa kouluradoilla.

Estepuolella Teposta löytyy virtaa vaikka muille jakaa. Laukka kulkee reilusti eteenpäin, pyörii hyvin ja orilta löytyy hyppyhaluja. Ja Teppohan hyppää esteen kuin esteen yli. Mikään ei pelota, mutta ori tekee kyllä heti selväksi, jos tie on huonosti suunniteltu ja huono hypätä. Jarrut päälle tai tyylikkäästi esteen ohi. Pudotusten jälkeen Teppo kuumenee helposti eikä jaksa enää keskittyä rataan. Orin kanssa onkin oltava tarkka ja mentävä mieluummin varmaa tietä kuin sitä nopeinta. Teppo ei kuitenkaan ole mikään kaikista ketterin ori estekentillä vaan vaatii tilaa ja aikaa.

Maastossa Teppo on varmajalkainen ja kuulias. Maastolenkeillä Teppo käyttäytyy fiksusti autojen ja traktoreiden kanssa, mutta mopot ovat orille kauhistus. Se ei pidä ollenkaan mopojen pärinästä vaan hermostuu ja saattaa pyrkiä ryöstämään kotia kohti. Tepon kanssa vältellään reittejä, joilla mopoilijat kulkevat, mutta aina ei noita pärisijöitä pystytä välttämään. Kotosalla Tepon kanssa tehdään töitä mopoihin siedättymisen kanssa ja pikkuhiljaa ori toivottavasti oppii sietämään pärinää paremmin.

VIRTUAALIHEVONEN | SIM-GAME HORSE. Kuvien hevonen ei liitty sivuilla mainittuihin tietoihin!